A telefon akkumulátorok

A mindennapjainkat elárasztják a mobil kütyük, amelyek közös sajátossága, hogy akkumulátorról is működnek. A telefon akkumulátorok és más készülékek akkumulátorainak élettartama véges, előbb utóbb cserére szorulnak, de a jó hír az, hogy helyes használattal jelentősen megnövelhető az élettartamuk.
Többféle akkumulátor típus létezik. A fényképezőgépekben, telefonokban és a notebookokban és számos mobil kütyüben Li-ion akkumulátorok (lítium-ion) az elterjedtek, de a legújabb készülékekben Li-pol (lítium-polimer) akkukat is alkalmaznak. A nagy teljesítményt igénylő gépeknél például a robotporszívóknál gyakori a Ni-Cd (vagyis nikkel-kadmium) akku. Az újratölthető akkumulátorok többnyire Ni-Mh (nikkel-metálhidrid) típusúak.

A leggyakrabban a Li-ion  és Li-pol akkumulátorokat használjuk a mobiltelefonok, tabletek és a fényképezőgépek, notebookok, GPS-ek, okos órák, Bluetooth hangszórók és még hosszan sorolhatnánk jellemzően ilyen áramforrást használnak. A mobil akkumulátorokkal és használatukkal kapcsolatosan számos tévhit kering, a valóságban ezek az akkumulátorok szinte alig igényelnek odafigyelést. Az egyik fontos alapszabály csupán, hogy nem szabad őket teljesen lemeríteni és ügyelni kell rá, hogy túlzott meleg ne érje őket. A töltő milyensége is befolyásolja az élettartamukat, de ez nyilván az eszközhöz gyárilag csatolt kiegészítő.
A Li-ion és Li-pol akkumulátorokat szükségtelen formázni és nem is kell, sőt nem ajánlott teljesen lemeríteni sem, gondozást nem igényelnek a külső akkumulátor sem. Bármikor tölthetőek, akkor is, amikor még csak félig merültek le és az sem okoz kárt bennük, ha nem töltődnek fel teljesen.

Például a telefon akkumulátor esetében a teljes lemerítéssel bánjunk óvatosan, bár a 3-5 százalékos szintnél ürest jelez, ha ilyenkor nem töltünk, rá akkor rövid idő alatt önkisülés következhet be a teljes lemerülést, rosszabb esetben a cellák károsodását eredményezheti. A gondot elkerülendő, amikor a készülék jelez, hogy az akku merülőben érdemes a töltőért nyúlni. Arra érdemes még odafigyelni, hogy ha huzamosabb ideig használaton kívül van az ilyen akkuval működő eszközünk például a GPS, akkor legalább havonta egyszer töltsük fel.
A töltő fontos szereplő a mindenapjainkban használatos eszközök vonatkozásában.

A gyorstöltők feleannyi idő alatt képesek az akkumulátorokat feltölteni, mégsem javasoljuk a használatukat, mégpedig az extra hőtermelés miatt, ami az akku gyors elhasználódásához vezet. Ez az oka annak, hogy több gyártó például a Samsung a gyorstöltésre alkalmas telefonkészülékeinél lehetőséget ad arra, hogy ezt a tulajdonságot teljesen letiltsuk így a Samsung akkumulátor lényegesen hosszabb élettartamú lesz.
Az akkumulátorok élettartama a készülékhasználat intenzitásával van szoros összefüggésben. Az okos telefonunkban két három év alatt a névleges kapacitás 25százalékkal is csökkenhet, a lapotop akkuval kapcsolatban, ha például laptopunkat töltőre dugva használjuk, akkor 4-5 év múlva is rendelkezésre áll a névleges kapacitás akár 90 százaléka.