Az elektromos cigi segíthet a dohányzásról való leszokásban

Az elektromos cigi (https://ecigaretta.eu) egy olyan modernkori egészségügyi eszköz, mely nemcsak a nikotinhiányt pótolja csökkentett mennyiségben, de a dohányzás érzékszervekre gyakorolt hatását is utánozza. Ezért merült fel az ötlet, hogy a leszokni kívánó dohányosok is hasznát vehetnék.

Egy új-zélandi klinikai kutatás kimutatta, hogy az elektromos cigi legalább annyira hatásos a leszokásban, mint a nikotintapasz. Az eredmények azt mutatták, hogy kb. ugyan annyian hagytak fel a dohányzással az elektromos cigit használók, mint a tapasz segítségével. A különbség az volt, hogy  a leszokni nem tudók közül többen csökkentették felére az elszívott napi mennyiséget, ha elektromos cigit szívtak, mind amellett, hogy jóval lelkesebbek voltak az elektromos cigit, mint a nikotintapaszt kipróbálók.

            A kutatásban 657-en vettek részt. Az elektromos cigit szívók 7,3%-a hagyta abba a cigarettázást hat hónap után, a nikotintapaszt használók 5,8%-a. Ugyanezen idő alatt az elektromos készüléket igénybe vevők 57%-a a felére csökkentette a napi cigaretta adagját, miközben a tapaszosok közül csak 41% tette ugyanezt. Ezen adatok nem mutatnak lényeges különbséget a hat hónap használat utáni leszokás sikerességét illetően a két eszköz között, az mégis egyértelműnek tűnik, hogy akik nem hagyták abba, azoknál az elektromos cigi hatásosabban csökkentette a naponta elszívott mennyiséget.

Vannak olyan kutatók, szakértők, akik úttörőnek nevezték az új-zélandi kísérletet és úgy vélik, az elektromos cigaretta csökkenthetné a dohányzók számát és valódi megoldást nyújthatna az aktív és passzív dohányzás okozta egészségügyi problémákra, ám szükség van az eszköz használatának hatásait vizsgáló hosszabb távú vizsgálatokra