vasárnap, 08 április 2012 17:12

Középületek kéménybélelése

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Tisztelet Érdeklődő!

Tisztelt Közös Képviselő!

 

A társasházak kémény béléléseire általában azok a szabályok vonatkoznak, mint a lakóházakra, amelyet a Lakóházak kéménybélelése menüpont alatt, vagy elolvadhat.

Az 5 szintes, négyemeletes társasházak sajátos gondja az egyjáratú gyűjtőkémények (TERMOFOR) gondja.

Ezeket a kéményeket öt egymás felett lévő lakás kizárólag vízmelegítő készülékeinek csatlakoztatására tervezték. A lakások fűtését más úton, többnyire gázkonvektorokkal oldották meg. Ezek, a zömmel  40 -50 évvel ezelőtt épült épületek lakásai felújításra kerültek és a az akkori fűtő és vízmelegítő készülékeket egy részét lecserélték. Az eredeti tervezői elképzelés az volt, hogy a vízmelegítő készülékek szakaszosan néhány percig működnek, addig, míg valaki fürdik, vagy mosogat. Nem megy egésznap és főleg nem valószínű, hogy minden lakásban egyszerre működik. A szakhatósági előírások változása, a szigorúbb biztonságtechnikai előírások ezeknek a kéményeknek a bélelését írták elő. A bélelés követően az eredetileg kúpos keresztmetszet olyan mértékben lecsökken, hogy ventillátoros huzatnövelés válik szükségessé. A gyűjtőkéményre tett ventillátorral reteszelt kapcsolatban kell lenni valamennyi gázkészüléknek ahhoz, hogy a készülék csak működő ventillátor mellett üzemelhessen. Ez egy folyamatos karbantartást igénylő költséges megoldás, amelyik azt is feltételezi, hogy a készülék, szemben az eredeti vízmelegítőkkel, elektromos működtetésüek és elektromos gyújtásúak!

Tapasztalataink szerint manapság egyre veszélyesebb állapotok uralkodnak ezekben a társasházakban, mivel szinte minden kéménybe a felújítások kapcsán, a konvektorok helyett, kombi lakásfűtő és melegítő készülékeket is szereltek fel, amelyeket szintén ebbe a közös kéménybe kötöttek be. Ezzel komolyan veszélyeztetik az adot lakásban, és a fölsőbb szinteken élők biztonságát!

Szerintünk a legbiztonságosabb, műszakilag a legegyszerűbb, és már rövidtávon is a leggazdaságosabb megoldás, ha a meglévő gyűjtőkémény beton elemeinek egyszerű kibontása után a szabaddá váló térben, minden lakás számára teljes értékű acélcsöves egyedi kéményt alakítunk ki, amire kombi készülék is köthető anélkül, hogy ventillátort kellene alkalmazni.. Az ezzel járó bontási és építési munka nem okoz nagyobb felfordulást és koszt, mint a konyha alapos kifestése. Jól szervezéssel a lakásokban adódó munka egy nap alatt elvégezhető.

  • Ezzel a lakások önállókká váltak. A fűtését mindenki maga alakíthatja olyanná, amilyenné szeretné, és a beruházási költsége a lakásfelújítás egyéb költségeinek csak a töredéke lesz.
  • Mindenki nyugodtan alhat, mivel egy biztonságosabb környezetben élhet.
  • Egy egyedi fűtési lakást nyerünk, amelynek a piaci értéke lényegesen magasabb.

Keressen minket az elérhetőségeinken és kérjen árajánlatot!

Döntése előtt jó, ha tudja:

Mára mára a gázüzemű készülékek és azok kéményeinek engedélyezési eljárásai olyan mértékben szigrodtak, hogy hagyományos, nyitott égésterű új készülék telepítése olyan összetetté és költségessé vált, hogy szinte kizárólag a kondenzációs és turbós készülékeket célszerű beszerezni!

Ezeknek a készülékeknek a füstgázelvezetése, valamint friss levegő ellátása egészen más elvek alapján történik!!!

Mindebből következik, hogy a kémény, a gázkészülék, az égéshez szükséges levegőellátás egy komplett egységet alkot. A műszakilag és gazdaságilag is a legjobb megoldás kiválasztása szélesebb áttekintést, mélyebb műszaki ismerteket igényel annál, mint hogy a kérdést, egyszerűen egy kéménybélelési feladatra redukáljuk!

 

Tudja Ön, hogy a kéményeket miért kell bélelni?

 

Ha a kérdésre a válasz érdekli, akkor olvassa el az alábbi néhány sort!

 

A kémények bélelésének igénye egyidős a földgáz fűtési célra történő felhasználásával. Ez a gázfajta jelentős mértékben tartalmaz ként, ami az égést követően a füstgázban is megjelenik. A kéménybe vezetett füstgáz, a hidegebb kémény felülettel érintkezve szintén lehűl, és benne lévő vízpára a kénnel vegyülve kénes savat alkot. Ez a savgőz a hideg kémény falán kicsapódik, és a kéménnyel közvetlen érintkezésbe kerül. A sav a kéményt alkotó téglák közötti habarcsot támadja meg, aminek az a következménye, hogy a kémény elveszti mind a szilárdságát, állékonyságát, mind a tömörségét. Ha a téglák közül eltűnik a habarcs, akkor a téglák kilazulhatnak, és ezzel eltömítik a kémény járatát, ami életveszélyes füstvisszaáramlást okozhat. Ha egy kémény nem tömör, akkor a füst a réseken az Ön, vagy fölötte lévő lakásokba áramlik, és szintén mérgezést eredményezhet. Személyi és közösség érdek tehát, hogy a lakásban, a házban valamennyi kémény megfelelő műszaki állapotú legyen!

A kénes sav káros következményei leggyakrabban a kémény saválló bélelésével oldható meg.

A kémény bélelésére többféle anyag (saválló acél, alumínium, mesterséges anyagok) és többféle technológia áll rendelkezésre. A megfelel műszaki megoldás kiválasztásához ismerni kell a telepíteni szánt gázkészülék típusát, működési módját és teljesítményét, valamint a kémény kürtőjének átmérőjét. Tudni kell azt is hogy milyen a kémény belső állapota , és hogy van-e benne elhúzás. Ez utóbbiak, általában csak előzetes vizsgálatokkal, manapság főleg kamerázással, állapíthatóak meg.

A felmérést követően a lehetséges bélelő anyagok kiválasztása és műszaki megoldások kiválasztása tehát részben technikai kérdés, de döntést befolyásolhatja a szóba jöhető változatok jelentősen eltérő költsége, illetve az ehhez valamelyest kötődő várható élettartama.

Eldöntendő kérdés az is, hogy a kéményt a későbbiek során kizárólag gázüzemű berendezés céljaira akarják használni, vagy más tüzelőanyagú berendezés (fa, szén) használata is várható!

A helyszín pontos ismerete kell ahhoz is, hogy a fűtési mód kiválasztása során a készüléknek a friss levegővel való ellátási lehetőségéről is tájékozódjunk.

A korszerű, gazdaságos, jó hatásfokkal üzemelő gázkészülékek gyártói a füstgázelvezetést, és a friss levegővel való ellátást is egy komplett egységben oldják meg, és nem bízzák azt a hagyományos kéményekre.

Mára mára a gázüzemű készülékek és azok kéményeinek engedélyezési eljárásai olyan mértékben szigrodtak, hogy hagyományos, nyitott égésterű új készülék telepítése olyan összetetté és költségessé vált, hogy szinte kizárólag a kondenzációs és turbós készülékeket célszerű beszerezni!

Ezeknek a készülékeknek a füstgázelvezetése, valamint friss levegő ellátása egészen más elvek alapján történik!!!

Mindebből következik, hogy a kémény, a gázkészülék, az égéshez szükséges levegőellátás egy komplett egységet alkot. A műszakilag és gazdaságilag is a legjobb megoldás kiválasztása szélesebb áttekintést, mélyebb műszaki ismerteket igényel annál, mint hogy a kérdést, egyszerűen egy kéménybélelési feladatra redukáljuk!

 

Minden eset egyedi, ezért azt javasoljuk, hogy keressen bennünket telefonon, vagy e-mailben, és beszéljük meg a megoldási módokat.

Cégünk a helyszíni felmérést és az árajánlat készítését ingyenesen végzi!


Read 45648 times Last modified on vasárnap, 15 április 2012 11:04
More in this category: « Társasházi kémények

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.