Mit tehetünk a kopaszodás ellen?

Hajbeültetéssel a kopaszodás ellen. A hajritkulás leggyakoribb oka a genetikai, öröklött típusú kopaszodás. Az ilyen típusú kopaszodás könnyen kezelhető a hajbeültetéssel.

A hajszálak hormonokra való érzékenysége genetikailag kódolt, ezért lehetséges az, hogy a bizonyos fejterületeken kihullik a haj, máshol megmarad. Nem véletlen tehát, hogy nem a fej hátsó oldalsó részén kezd ritkulni a haj, hanem fejtetőn vagy a homlok-hajvonal mentén. A biztonsági adóhelyen lévő hajszálak nem érzékenyek a  hormonális hatásokra, ezért nem hullnak ki az élet folyamán és ezt a tulajdonságukat megőrzik az átültetés után is.  Az átültetett hajszálak nem hullnak ki az élet folyamán és ugyanúgy nőnek, viselkednek átültetés után az új helyükön, mint az eredeti területen.

Már az 1950es évek végén dr. Norman Orentreich new yorki bőrgyógyász bebizonyította, hogy a fej hátsó-oldalsó részén (az ún. adóhelyen) lévő hajszálak nem érzékenyek a hormonális hatásokra, nem hullanak ki még kiterjedt hajvesztés esetén sem, átültetve pedig a hajhiányos részen újra kinőnek, és ott sem hullnak ki az élet folyamán. Ez az ismeret képezte és képezi azóta is a hajbeültetés alapját.

A 2000-es évek elejétől jelent meg a szakmában, először szűkebb körben, majd az internetnek köszönhetően hamarosan a tágabb nagyközönség számára is elérhetővé vált az egyenkénti kihúzásos, ún. Follicular Unit Extraction (FUE) módszer. A FUE technika lényege, hogy a hajszálcsoportok (graftok, follikuláris –hajtüsző egységek) egyenként kerülnek kimetszésre, majd kihúzásra, 0,75- 1 mm átmérőjű speciális körkéssel, nagy nagyítás alatti kontroll segítségével. Ennél a módszernél az adóhelyen sok kicsi, még rövid hajban sem látszó, pontszerű heg marad vissza. A FUE módszer igen munka- és időigényes folyamat: a hajtüsző egységeket ( hajszálakat) épségben kell kinyerni és átültetni, mert csak ez ad teljes hajnövekedést. Ezt csak igen nagy gyakorlattal és odafigyeléssel lehet biztosítani.

A follikuláris egység graftok ultrafinom, mikrosebészeti jellegű technikával, egyenként kerülnek beültetésre a hajhiányos területre, az ott speciálisan képzett, igen piciny sebnyílásokba helyezve. Itt megtapadva kb. 3 hónap regenerációt követően indul el az új haj növekedése.

A cikk forrása: shklinika.hu