Ezek a paprikák potenciálisan fertőzöttek lehetnek: érdemes, hogy aki vásárol belőlük, legyen tisztában ezzel - Agro Napló.


Spanyolországban jelentős áremelkedés tapasztalható a zöldségek piacán. Az árak növekedése zöldségfajonként eltérő okokra vezethető vissza: a paprikák esetében a csökkent termés mennyisége, míg az uborkák és padlizsánok esetében a hűvös éjszakák okoznak problémákat.

Az Almería körzetében működő Frutan Luna szakértője, Kees Havenaar szerint még csak egy teljes hét telt el a 2025-ös évből, de máris jelentős drágulás tapasztalható a hajtatott zöldségfélék áraiban. Erre több magyarázat is van, az okok fajonként eltérőek - írja a FruitVeb.

Kezdjük a paprikával. Az előző hónapokban nagy mennyiségeket sikerült betakarítani, folyamatosan szedtek mindenhol, amit az is ösztönzött, hogy a zöld és a piros kaliforniai paprikát igen jó áron vette fel a piac. Senki sem spekulált későbbra, mindenki szedett és értékesített. Ennek következtében most átmenetileg csökkent a kínálat, a hozamok is visszaestek, de a kereslet az újév első hetében megnőtt, a kiskereskedelmi láncok akciókat indítottak. A következő időszakban ráadásul a paprikatripsz (Thrips parvispinus) is komoly gondokat okozhat, de már most is jelentősek a veszteségek, sok termelő megsemmisítette az állományt, és alaposan elgondolkodott azon, hogy a következő szezonban foglalkozzon-e egyáltalán paprikával. Egyszerűen nem bírjuk kiirtani ezt a kártevőt, a hatásosnak bizonyuló növényvédő szerek a természetes ellenségeiket is irtják. Mindenkinek, aki manapság paprikát vásárol, tisztában kell lennie azzal, hogy minden ládában, dobozban lehet valamilyen szintű fertőzés - ez elkerülhetetlen

- fejti ki Kees. Hozzátette: a palermo és a fehér hegyes paprika is egyre drágább, mert alacsonyak a hozamok, és erős a kereslet - a tripszek okozta problémákkal is számolva azt mondom, hogy a következő hetekben ezeknél a típusoknál is drágulás várható. Egyszerűen nincs elegendő készlet, mert a kaliforniai paprikához hasonlóan a november-decemberi időszakban itt is mindenki szedett. Ez az áruhiányos helyzet néhány hétig még bizonyosan így marad.

Január első napjaiban sokan azt gondolták, hogy az átlagár visszatér az 1 eurós szinthez, de mostanra világossá vált, hogy ez a feltételezés teljesen elrugaszkodott a valóságtól. A hideg éjszakák következtében csökkent a termelés volumene, míg a kisebb méretosztályú termékek iránti kereslet nőtt, ami természetesen az árak emelkedéséhez vezetett. Különösen a miniuborkák teljesítenek kiemelkedően ebben az időszakban, bár úgy vélem, most érkezett el a csúcsidőszakuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piac összeomlana; jelenleg a helyzet stabilnak mondható. A padlizsán ára is az egekben van, mivel a kínálat egyszerűen nem elegendő. Ez a hiányosság évről évre ismétlődik, és mindig ilyenkor tapasztalható. Decemberben jelentős mennyiségű terményt takarítottak be, de a hideg éjszakák következményeként most a kínálat erősen korlátozott. Valószínű, hogy ez a helyzet még legalább egy hónapig fennmarad.

A fürtös paradicsom piacán Kees érdekes észrevételt tesz: a helyzet valóban különös, mivel a magas aukciós árak komoly kihívást jelentenek. Szerinte az itt folyó paradicsomárverések nem adják vissza a reális piaci árakat. A spanyol fürtös paradicsom ára az árveréseken túlzottan magas, ami megnehezíti, hogy versenyképes legyen az exportpiacokon. Ennek ellenére a spanyol termelők továbbra is az aukciós eredményekre támaszkodnak az áraik meghatározásakor. Ezzel szemben a holland és belga paradicsomokat már alacsonyabb áron kínálják, kiegészítve a termesztést pótmegvilágítással.

Hiszem és remélem, hogy hamarosan újra versenyképesek leszünk az exportpiacokon

Related posts