A spárga termesztése nem bonyolult feladat: egyetlen tő akár húsz évig is gazdagíthatja a kertünket friss, ízletes hajtásokkal.
A májusban érő spárga igazán különleges évelő zöldség, amire megéri várni. Egy kifejlett tőről akár húsz éven keresztül is szüretelhetjük tavasszal a sípokat. Mutatjuk, mire kell figyelni.
A spárga ültetése előtt érdemes néhány héttel alaposan felásni a területet, és gondosan eltávolítani az összes gyomot. A növény hálás lesz érte, ha a talajba egy kis szerves istállótrágyát is keverünk. Az ültetéshez készítsünk egy körülbelül 30 cm széles és 20 cm mély árkot. A spárgatöveket 30 cm távolságra helyezzük el egymástól. Miután elhelyeztük a töveket, takarjuk be őket nagyjából 5 cm földdel. Ahogy a növény fejlődik, folyamatosan adjunk hozzá földet, amíg végül teljesen betakarjuk az árkot.
A spárgatöveket folyamatosan öntözni szükséges, amíg meg nem indul a növekedésük. Fontos, hogy a környezetükben a gyomokat távol tartsuk, így biztosíthatjuk, hogy a növény erős és egészséges legyen. Bár nehéz ezt betartani, az ültetés utáni két év során érdemes tartózkodni a tavasszal történő sípok betakarításától, mivel ez hosszú távon gyengítheti a későbbi termés mennyiségét és minőségét.
A spárga sípokat tavasszal április végén, májusban vágjuk le a tőről, mikor elérik a 12 centis magasságot. Júniusban már ne szüreteljünk, hogy a növény elég energiát tudjon gyűjteni a következő évre.
A spárgát szívesen legelik a csigák és a meztelencsigák. A spárgabogár pedig a leveleit és a szárát is károsítja.
Spárga készítése: A spárgát a hűtőszekrényben érdemes tárolni, ahol nedves ruhába csomagolva akár néhány napig is megőrzi frissességét. A legízletesebb élmény érdekében célszerű minél frissebb zöldséget választani!