**Táplálkozás és endometriózis: Szakértői útmutató nőknek – Az étrend szerepe a tünetek enyhítésében** Az endometriózis egy komplex és sokszor fájdalmas állapot, amely számos nő életét befolyásolja. Az étrend jelentős szerepet játszhat a tünetek kezelésé
Fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, mozgás, pihenés és alvás az állapot javításához
A legfrissebb statisztikák alapján a fogamzóképes korú nők 6-10 százaléka szenved világszerte endometriózistól. Hazánkban számos neves személyiség, köztük Palvin Barbara, Radics Gigi, Ráthonyi-Palácsik Tímea és Szabó Zsófi is bátran megosztotta tapasztalatait a betegséggel kapcsolatban, és arról beszéltek, milyen nehézségeken kellett átkelniük, hogy sikeresen kezeljék ezt a kihívást.
Az endometriózis egy olyan állapot, amely során a méhnyálkahártyához hasonló szövet a méhen kívül alakul ki, és a hormonális ciklusra ugyanúgy reagál, mint a normális körülmények között. Ennek következményeként a nők erős kismedencei fájdalmakkal, rendszertelen menstruációval, fájdalmas szexuális együttléttel és akár meddőséggel is szembesülhetnek. Habár nem daganatos elváltozásról van szó, a viselkedése mégis hasonló lehet: a rendellenes szövetburjánzás hegesedéseket, összenövéseket és krónikus gyulladásokat idézhet elő. A diagnózis felállítása sok esetben évekig is eltarthat, miközben a nők hónapról hónapra küzdenek a fájdalmakkal. A betegség pontos kiváltó okait eddig nem sikerült teljesen feltárni, de a táplálkozás és az endometriózis közötti kapcsolatok kutatása egyre nagyobb figyelmet kap.
Ipsits Anita, a mentes élelmiszereket előállító vállalkozás vezetője, osztotta meg velünk véleményét a táplálkozás szerepéről. Szerinte a megfelelő étrend jelentős hatással lehet a tünetek csökkentésére és a közérzet javítására.
-- - felelte a szakértő, miközben a szemüvegét az orrára tolta.
Elmondása szerint a nemzetközi kutatások alapján három fő területre lehet hatni étrendi változtatásokkal: a gyulladásra, az ösztrogénszintre és az emésztőrendszeri tünetekre.
Az endometriózisban szenvedők gyakran panaszkodnak puffadásra, hasi görcsökre, irritábilis bél szindrómához hasonló tünetekre. Anita szerint számukra az IBS-nél bevált étrendek is segítséget jelenthetnek. Azonban különösen fontos kerülni a gyulladást fokozó ételeket - például a telített zsírokat, a transzzsírokat és az omega-6 zsírsavakat.
A telített zsírsavak főként a húsokban, belsőségekben és húskészítményekben találhatók, különösen a vörös húsok és az azokból készült felvágottak esetében, amelyek különösen kedvezőtlen hatással bírnak az egészségre. A transzzsírok pedig megbújnak a bő olajban sült ételekben, margarinfélékben, hidrogénezett növényi olajokban, valamint a félkész és kész ételekben, sőt, még a boltban kapható rágcsálnivalókban is – figyelmeztet a szakértő.
Míg az omega-6 zsírsavak hajlamosak fokozni a gyulladásos folyamatokat, addig az omega-3 és omega-9 zsírsavak szerepe éppen ellenkező: hozzájárulnak a gyulladások mérsékléséhez. Ezek a jótékony zsírsavak különösen gazdag forrásai a különféle halak, mint például a lazac, a tonhal és a pisztráng, valamint az olajos magvak, mint a dió és a chia mag. Az olívaolaj és az avokádó is remek választás a "jó" zsírsavak bevitelére, így érdemes ezeket is beépíteni a napi táplálkozásunkba.
Az ösztrogénszint csökkentésére hatékony megoldásként szolgálhatnak a különböző algák, amelyeket hazánkban általában étrend-kiegészítők formájában fogyasztanak. Fontos szerepet játszik a vitaminok megfelelő bevitele is. A D-, C-, E- és B-vitaminok, valamint a folsav hozzájárulhatnak a hormonális egyensúly fenntartásához, azonban ügyelni kell arra, hogy ne akadályozzák egymás felszívódását. Érdemes figyelni a napszakok szerinti fogyasztásukra is, hogy maximális hatékonyságot érjünk el.
Anita felhívta a figyelmet az interneten elterjedt tévhitekre. A kutatások alapján megállapítható, hogy a glutén-, tej- vagy szójamentes étrend, amely gazdag növényi alapanyagokban és rostokban, valóban segíthet az endometriózissal küzdők állapotának javításában. Ugyanakkor fontos, hogy a megfelelő táplálkozásra való odafigyelés elengedhetetlen.
Sokan úgy vélik, hogy ha egy termék címkéjén „gluténmentes” felirat szerepel vagy áthúzott búzakalász jel látható, az automatikusan azt jelenti, hogy az egészséges választás. Azonban érdemes mélyebben beleásni magunkat a témába. Sok gluténmentes alapanyag, mint például a kukorica, kukoricakeményítő vagy rizsliszt, gyakran magas szénhidráttartalommal bír, viszont szegény tápanyagokban és rostokban. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak olyan problémákhoz, mint az elhízás vagy az inzulinrezisztencia - figyelmeztetett Ipsits Anita.
A szakértő azt is kiemelte, hogy a megfelelő étrendhez szükséges a rendszeres mozgás és a tudatos pihenés is, a hormonrendszerre és a stressz kezelésére egyaránt jó hatással van mindkettő.