Polák Ferenc újra megmutatta tehetségét, és a Csallóköz legjobb ételek versenyén ismét győzött ételkölteményével | ma7.sk


A verseny fő célja, hogy felfedje a gasztronómia varázslatos világát, bemutatva a kulináris alkotások sokféleségét és szépségét. Emellett a megmérettetés nem csupán a résztvevők tehetségét hivatott megmutatni, hanem hozzájárul a régió gasztronómiai színvonalának emeléséhez is, erősítve ezzel a helyi értékeket és hagyományokat.

A projekt szervezői 30 neves csallóközi éttermet kerestek meg.

A kezdeményezéshez való csatlakozás érdekében a szakácsok aktiválódjanak, hiszen összesen 8 vendéglátóhely képviselteti magát csapatokkal a verseny során.

Dunaszerdahely gasztronómiai színes palettáját a PLATZ - Bistro & Bar (Fülöp Tamás és Rákóczi János), a Park Bistro (Weisz Tibor és Mazács Mátyás), a Villa Rosa Étterem (Végh André és Kázmér Ádám), valamint a Sage Bistro (Szerencsés József és Radics György) képviselte. Emellett a New York Étterem csapata, Kovács László és Banyák Tamás, szintén jelen volt. A nyárasdi Pallos Étterem és Kávézó képviseletében Soós Albert és Puha Károly érkezett, míg az egyházgellei KONDOROS Csárdát Erdélyi Róbert és Mezzei Beáta képviselték. A nagymegyeri Corvin Étterem delegáltjai, Polák Ferenc és Bódis Balázs, szintén tiszteletüket tették a versenyen.

A 2024-es versenykreációk fő témájaként a kacsát és a mangalicát jelölték meg a szervezők,

a versenyzők valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és az ételek egyedisége, valamint a csallóközi alapanyagok kreatív felhasználása lenyűgözte őket. A fogások gazdag ízvilága és esztétikai megjelenése szintén hozzájárult a pozitív értékeléshez. Horváth Szilveszter kiemelte, hogy a helyi alapanyagokkal készült ételek nemcsak a régió hagyományait tükrözik, hanem a modern gasztronómia irányelveit is figyelembe veszik. Ruprecht László dicsérte a versenyzők technikai tudását és bátorságát, amellyel új ízkombinációkat mertek kipróbálni. Csécsei László pedig a bemutatott ételek kreatív tálalását emelte ki, amely valódi művészetté varázsolta a gasztronómiát. Az esemény végeredményeként nemcsak a győztesek, hanem minden résztvevő számára új inspirációt jelentett a csallóközi ízek felfedezésében.

A tavalyi versenyhez viszonyítva a színvonal jelentős mértékben megugrott, és a versenyfogások már nemzetközi mércével is figyelemre méltók voltak.

így az értékelés is nehéz volt számukra.

A díjnyertes fogás, amely a "Kacsamell és máj, ropogós kacsabőr, burgonya, karamellizált hagymakrém, gomba, karalábé" nevet viseli, Polák Ferenc, a nagymegyeri Corvin Étterem séfjének ízletes alkotását dicséri. Ferenc 2012 óta áll a Corvin konyhájának élén, és elkötelezett a folyamatos fejlődés iránt, rendszeresen részt vesz szakmai továbbképzéseken, hogy bővítse tudását. A második helyen holtversenyben végzett két étterem: Weisz Tibor és Mazács Mátyás a Park Bistro séfjei az "Égig érő paszuly" elnevezésű különlegességgel, míg Végh André és Kázmér Ádám a Villa Rosa Étterem képviseletében a "Mangalica karaj, véreshurka, őszi gombák és paszternák" fogással hódították meg a zsűrit. A harmadik helyezett Szerencsés József, a SAGE Bistro vezetője lett, aki szintén kiváló teljesítményt nyújtott.

Az esemény a Szlovák Köztársaság Idegenforgalmi és Sportminisztériuma támogatásával valósult meg.

Related posts